top of page

Brand key model

Een van de belangrijkste positioneringsmodellen is het Brand Key Model. Uit onderzoek (Manier van positioneren) is gebleken dat dit model goed past bij de gekozen strategie voor Media Monkeys. Het model wordt in 8 fasen verdeeld die zich tot een onderscheidende en relevante positionering van een merk kunnen leiden: concurrentieomgeving, doelgroep, inzicht, voordelen, waarden & persoonlijkheid, geloofwaardigheid, onderscheidende kracht en merkessentie. Een later toegevoegde fase: root strengths.

 

Door dit model toe te passen wordt gekeken wat er in de huidige situatie van Media Monkeys al beschikbaar is en waar (na het testen) eventuele aanpassingen in kunnen  worden aangebracht. Het Brand Key Model ziet er als volgt uit:

Er is per fase gekeken naar de huidige situatie van Media Monkeys. Mocht deze nog niet duidelijk zijn, wordt gekeken welke informatie nog nodig is om de fase invulling te kunnen geven.  Hierbij is gekeken naar de betekenis van de fase en de manieren om informatie te vergaren.

Conclusies

Er zijn veel verschillende modellen gevonden om de huidige positionering te analyseren. Ook is er nog veel informatie onbekend waardoor er verschillende interviews gehouden moeten worden. Voor de root strenghts van Media Monkeys zal een interview gehouden worden met een van de oprichtsters (Interview oprichtster Media Monkeys L. Houben), op deze manier kunnen de beweegredenen ontdekt worden en gekeken worden naar de verwachte realisatie van het merk. Ook de beweegredenen van de eigenaar (Interview A. de Schutter) zijn hierbij belangrijk. De doelgroep wordt onderzocht in samenwerking met een andere student van Avans Hogeschool Breda. Ook zullen klanten geïnterviewd worden en vanuit dit onderzoek zullen persona’s ontstaan.

 

De concurrentie omgeving zal worden onderzocht middels een concurrentiematrix. Over het belang van het vijfkrachtenmodel van Porter voor dit onderzoek zal nog onderzocht moeten worden. Ook hierbij is het interviewen van de eigenaren belangrijk en kan er een SWOT-analyse worden uitgevoerd om de sterktes en zwaktes te ontdekken.

 

Om inzicht te krijgen in de beweegredenen van de doelgroep wordt een samenwerking met een student van Avans Hogeschool tot stand gebracht. Deze student zal zich vooral richten op de HRM kant van Media Monkeys en daarbij zullen ook klanten worden geïnterviewd.

 

Vanuit hier kan het bovenste deel van het Brand Key Model worden ingevuld. Om de onderscheidende kracht te ontdekken wordt gebruik gemaakt van een concurrentiematrix, hierbij is het de bedoeling dat er klanten worden gesproken. Het belang van het McKinsey brand driver model moet nader worden onderzocht. De voordelen van het merk worden onderzocht middels het 7s model, de 5p’s en het interview met de eigenaar.

 

De waarden & persoonlijkheid zal onderzocht worden middels de Golden Circle en een marketing audit analyse. Om erachter te komen waar het merk (de oprichters + eigenaar) in geloven zullen interviews worden afgenomen. Natuurlijk moet Media Monkeys ook een aantal argumenten verzamelen waardoor het merk ‘te geloven’ is. Deze begrippen zullen tot stand komen uit de gesprekken met de klanten en de interviews met de eigenaren.

 

Bronnen:

Eurib.net (2010), Brand Key Model

Mosmans, A. (2017), Startup Branding

D. (2014), Brand Key & Persona

  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2018 by Esmee & Marielle |

Het afstudeertraject inzichtelijk.

bottom of page