top of page

logo ontwerp 1

Conceptverantwoording

​

Concept 1 Statisch

​

Het eerste concept voor het nieuwe logo is tot stand gekomen aan de hand van onderzoek, testen en mijn eigen visie als ontwerper. Allereerst heeft er onderzoek plaatsgevonden om te achterhalen wie Media Monkeys is en wat zij willen uitstralen. Hierna hebben er testen plaatsgevonden waaruit geconcludeerd kon worden dat de huidige visuele identiteit niet overeenkom kwam met het gewenste.

​

Test huidig logo en huisstijl

Zo waren enkele resultaten dat het ontwerp een zachte, lieflijke en vrouwelijke uitstraling bevatte. Daarbij was de link tussen de naam/het concept en het beeldmerk onlogisch en kwamen hier andere associaties bij naar voren. Zodoende is besloten het logo en de huisstijl te herontwerpen.

 

Onderzoek

Vervolgens hebben er onderzoeken plaatsgevonden naar concurrenten, visuele identiteit, beeldmerken en huisstijlkleuren. Middels dit onderzoek en een test zijn er een aantal kleuren bepaald die kunnen bijdragen aan de gedachte die Media Monkeys wilt uitstralen. Vanzelfsprekend zijn er altijd vele tinten van elke kleur. Omdat Media Monkeys een jonge en frisse uitstraling mag hebben is de kleurtint licht. Hier opvolgend heeft er lettertype onderzoek plaatsgevonden. Hier heb ik gekeken naar moderne lettertypen en wat speelsere. Dit om de balans te vinden in jong en professioneel.

 

Concepten

Aan de hand van deze onderzoeken heb ik een aantal concepten ontworpen. Deze waren gebaseerd op conclusies uit de eerste testen, denk hierbij aan associaties en kleuren, onderzoeken en eigen visie. De concepten op een rijtje:

  • Beeldmerk banaan: tijdens de testen is de associatie tussen het merk en een banaan regelmatig naar voren komen. Daarbij is het een logische link met apen. Hier wordt een banaan als beeldmerk gebruikt.

  • Blokjes verbeelding: Media Monkeys is een bedrijf die studenten inzet vanuit verschillende opleidingen. Uit interviews met de eigenaren is gebleken dat Media Monkeys ook staat voor het delen van kennis en de samenwerking tussen deze studenten. Middels dit concept wordt verbeeld hoe verschillende expertises samenkomen en één vormen.

  • Twee gezichten: Het bedrijf heeft twee doelgroepen als het ware. Allereerst betreft het de studenten die geworven worden voor het uitvoeren van de (online) marketingactiviteiten. Bij elke doelgroep past een eigen uitstraling. Dit wordt verbeeld in dit concept.

  • Frisdesign: Zoals al eerder werd genoemd wilt Media Monkeys een jonge en frisse uitstraling. Binnen dit concept wordt er gezocht naar een ontwerp die vernieuwend is en een jonge uitstraling heeft.

  • Helpt je vooruit: Omdat er een focus ligt op ondersteuning en geen uitbesteding is het een mogelijkheid dit ook te kunnen uitstralen in een ontwerp.

  • Letters: Dit is een algemeen concept gebaseerd op design. Omdat het bedrijf uit twee namen bestaat en beide met een ‘M’ beginnen kan hier een design om ontworpen worden die aansluit bij een jonge en frisse uitstraling. Daarnaast laat het de versmelting van meerder zien, gebaseerd op het delen van kennis.

  • Apenstaartje: Binnen dit concept wordt de link gelegd tussen de ‘monkeys’ en de dienst. Dit middels een ‘apenstaartje’.

 

Test 1

Deze concepten zijn getest bij studenten van verschillende opleidingen. Aan de hand van deze testen ben ik gaan itereren en met een nieuwe frisse blik gaan ontwerpen. Enkele opmerkingen die uit de testen naar voren kwamen zijn:

  • Denk om het kleurgebruik. Andere tinten. Kleurencombinaties even nagaan, misschien is één kleur mooier.

  • De woorden onder elkaar plaatsen en de nadruk op de dienst leggen.

  • Combinatie maken van verschillende design. Waaronder het apenstaartje en het ontwerp van het aapje.

  • Het ontwerp van het aapje verbeteren. Kleur in verwerken en interessanter maken.

 

Test 2

Aan de hand van de opmerkingen zijn er nieuwe ontwerpen gemaakt. Uiteindelijk heb ik gekozen voor twee concepten en hebben er weer testen plaatsgevonden. Dit keer bij zowel studenten, designers alsmede de doelgroep. Uit deze testen zijn een aantal ontwerpen uitgerangeerd, omdat ze door de doelgroep niet werden gekozen. Vervolgens heb ik mijzelf gestort op de opmerkingen per ontwerpen en een keuze gemaakt in de ontwerpen die ik wil verbeteren.

 

De laatste ontwerpen heb ik voorgelegd bij het bedrijf en de medewerkers zelf. Daarnaast ook bij een expert designer. Vanuit hier hebben de laatste aanpassingen plaatsgevonden en is het huidige concept uitgekozen.

 

Het concept

Statisch beeld

Concept 1 zal een statisch beeld zijn. Dit betekent 2D beeld dat niet beweegt. Het zal een jonge en frisse uitstraling hebben met een tintje humor erin verwerkt. Deels zal het logo professionaliteit moeten uitstralen. Echter zal dit niet de overhand hebben.

 

Naam

De naam van het bedrijf is onder elkaar geschreven, omdat hierdoor de dienst voorrang krijgt ten opzichte van de ‘monkeys’. De dienst wordt hiernaast ook benadrukt door de kleur.

 

Kleur

Er is gekozen voor een frisse felle kleur, omdat het een informeel en jong bedrijf is. Het mag opvallend, gek en creatief zijn. Uit onderzoek is gebleken dat de kleuren geel, oranje en blauw geschikt zijn voor de identiteit van Media Monkeys. Daarbij is uit onderzoek gebleken dat 95% van de bedrijven 1 of 2 kleuren gebruikt in het logo. Omdat het niet te kinderlijk mag ogen heb ik gekozen voor 1 accentkleur.

​

Lettertype

Het lettertype straalt deels moderniteit uit alsmede wat speels door de rondingen in bepaalde letters. Er was een unanieme keuze voor het lettertype die goed onderbouwt werd door de testpersonen. Het is strak met een twist. Het maakt het netjes en wat speels tegelijkertijd. Daarbij is binnen dit concept bij twee ontwerpen een extra lettertype toegevoegd. Deze accentueert de speelsheid van de monkeys meer. Daarbij creëert het meer onderscheid tussen de serieus genomen dienst, media, en de jonge monkeys.

 

Beeldmerk

In het ontwerp wordt de ‘aap’ als beeldmerk gebruikt, omdat hierdoor humor wordt toegevoegd aan het merk. Deze wordt verwerkt middels een apenstaartje dat een link is met zowel ‘monkeys’ alsmede de dienst. Het apenstaartje is een veelvoorkomend element in de (online) marketing. Denk hierbij aan e-mailing en social media. Daarbij is het een leuk metafoor. De link tussen ‘monkeys’ en het woord is slim en straalt volgens onder andere de testpersonen humor uit.

​

  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2018 by Esmee & Marielle |

Het afstudeertraject inzichtelijk.

bottom of page