top of page

Manier van Positioneren

Er zijn verschillende situaties waarvoor je kunt positioneren. Er zullen drie situaties geschetst worden waaruit de manier van positioneren voor Media Monkeys helder zal worden en duidelijk is welke modellen hiervoor geschikt zijn.

​

Situatie 1:

Overtuigen dat de positionering om aandacht vraagt

 

- Zelf vind je de huidige positionering prima, maar jouw collega’s denken dat een opfrissing van de huisstijl het tij zal keren. Welke positionering modellen zet je in om ze te overtuigen? -

 

Modellen die hiervoor gebruikt kunnen worden:

  1. Positioneringsmatrix – bespreek met elkaar wat de gewenste identiteit is? Vaak zorgt dit al voor een realisatie maar als daarna eens wat klanten gesproken kunnen worden over hoe zij het zien, is het al helemaal duidelijk.

  2. McKinsey Brand Driver model – Welke eigenschappen kunnen er aan het bedrijf of merk worden toegekend? Zijn dat drivers, antes of zelfs geen van beiden? Alle eigenschappen die concurrenten ook claimen zijn al geen bron voor onderscheidend vermogen.

 

Situatie 2:

Marktgericht positioneren

 

- De kern van de identiteit van het bedrijf is duidelijk, maar welke aspecten leiden tot het meeste onderscheidend vermogen? Er zal structureel gekeken moeten worden naar de mogelijkheden en dit wordt tegen de concurrentie afgezet. -

 

Modellen die hiervoor gebruikt kunnen worden:

  1. Concurrentiematrix – Positioneren gaat niet alleen om eigenschappen, het gaat in belangrijke mate om gedrag. Met welke boodschap gaat de concurrentie de markt op, welke middelen en kanalen zetten zij hiervoor in? Het resultaat is een duidelijk marktoverzicht waarin zichtbaar is waar ruimte ligt.

  2. McKinsey Brand Driver model – Welke eigenschappen gebruikt jullie concurrentie eigenlijk om zich mee te onderscheidende? Wat zijn de basiseigenschappen die eigenlijk iedere speler wel bezit? Welke eigenschappen heeft / claimt niemand?

 

Situatie 3:

Positioneren op eigen kracht

 

- Er zijn genoeg markten waar geldt ‘in ’t land der blinden is eenoog koning’, maar de blinden zijn geen gezonde basis voor een toekomstbestendige positionering. Ga diep in op de eigen kracht en onderscheidend vermogen van het bedrijf, zo kun je ontdekken waar je op uit komt. -

 

Modellen die hiervoor gebruikt kunnen worden:

  1. Golden Circle model – Dit model vergt een open blik maar als je een begint bij het ‘waarom’, wat zijn dan de logische gevolgen voor het ‘hoe’ en ‘wat’?

  2. Brand Key model – Door het eigen merk aan de hand van deze 9 factoren eens helemaal uit elkaar te halen en alle onderdelen apart te bekijken kom je ongetwijfeld tot boeiende inzichten in waar de kracht nu eigenlijk ligt.

  3. Positioneringsmatrix – Hoe zien klanten het merk of bedrijf nu eigenlijk? En hoe ziet het bedrijf zichzelf? Het komt maar zelden voor dat deze twee 100% overeenkomen, wat zijn de belangrijkste factoren?

Conclusies

Omdat Media Monkeys een startup is, zal de positionering niet om aandacht vragen. Momenteel is er geen positionering uitgevoerd, omdat het bedrijf niet goed wist wat ze wilde en simpelweg gewoon begonnen zijn. Daarbij hebben ze gekeken waar de markt behoefte aan had en daar is dan ook op ingespeeld.

 

Echter denkt de eigenaar (Interview A. de Schutter, 2018) dat Media Monkeys een kracht bij zich draagt. Echte concurrenten konden daarom ook niet benoemd worden, waardoor Media Monkeys uniek is. Deze kracht kan dus goed gebruikt worden om te positioneren op eigen kracht. Momenteel wordt er vooral marktgericht gepositioneerd, maar dit zal veranderen in positioneren op eigen kracht.  

 

Voor deze positioneringsstrategie zijn verschillende modellen nodig. Zo wordt de Golden Circle uitgewerkt om achter de belangrijke redenen van Media Monkeys te komen. Het Brand Key Model zal worden gebruikt als belangrijkste houvast voor het onderzoeken van de positionering van Media Monkeys, op deze manier zal heel de organisatie in stukken worden geanalyseerd. Ook zal er gekeken worden naar concurrenten, op deze manier kan de positioneringsmatrix worden ingevuld.

 

Bronnen:

Merkelijkheid (2017), Welk positioneringsmodel gebruik je?

Riezebos R. & van der Grinten (2011), Positioneren (2e editie)

Interview eigenaar Media Monkeys, A. de Schutter (2018)

  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2018 by Esmee & Marielle |

Het afstudeertraject inzichtelijk.

bottom of page