top of page

Huisstijl analyse

1.1  Huisstijlelementen

 

  • Naam/logo

Media Monkeys refereert naar het gebruik van media. Dit is erg algemeen ten opzichte van de diensten die het bedrijf levert. Voor nu ligt de focus op online marketing diensten. Echter is uit het interview (A. de Schutter, 2018) gebleken dat in de toekomstvisie offline marketing diensten toegevoegd zullen worden. In dat geval kan het algemene woord media goed dienen als omschrijving. Het woord Monkeys omschrijft verder niets van de diensten. Het refereert naar wie de media diensten uitvoert dus geeft identiteit van de organisatie weer.

Uit onderzoek (Interview M. van de Water, 2018) is gebleken dat het lettertype bewust is gekozen vanwege de moderne vorm. Hiermee is de uitstraling meer van deze tijd.

Het beeldmerk van Media Monkeys is een pinda verwerkt in de letter ‘o’ van Media Monkeys. De pinda refereert naar de term Monkeys.

​

  • Kleurgebruik

Kijkend naar de huidige kleuren van Media Monkeys roepen zij de volgende waarde op: Feestelijk, zonnig, dynamisch, koel, rustig, open, vrij, (somber, triest, stijlvol). In vergelijking met de opgestelde waarden van Media Monkeys komen zij redelijk overeen. Denk hierbij aan feestelijk, zonnig, dynamisch, open en vrij.

 

Naast de symbolische waarde bestaan de emotionele waarde uit apen en bananen. Veel vrolijkheid, opgewektheid en speelsheid. De kleuren wekken een open en losse sfeer op.

 

Associaties verder zijn fruit en eten zoals pinda’s, maar ook sinaasappel(sap) van het oranje.

  • Typografie

Het lettertype is modern en up-to-date. Vernieuwend en het beeldmerk is er goed in verwerkt, waardoor zowel het tekstuele logo aantrekkelijk is alsmede dat er een beeldmerk bestaat.

 

Het lettertype heeft vrouwelijke ronde vormen en is minder stoer in vergelijking met de monkey illustraties. Het gevoel van beide botst. Tekst - vrouwelijk, illustraties - mannelijk.

 

Beeldgebruik

Er worden vooral veel illustraties gebruikt qua beeld en dat wekt een aparte sfeer op. Er wordt bijvoorbeeld geen professioneel sfeerbeeld gebruikt. Alles wordt uitgelegd middels tekst of illustraties. Professioneel sfeerbeeld kan meer kwaliteit en expertise uitstralen.

1.2 Semiotische analyse

 

De semiologische analyse in drie stappen:

  1. Analyse van de verbale tekens (tekst).

    1. Representatie: wat je letterlijk ziet (in kernwoorden). De letterlijke boodschap.

      1. Pay peanuts, get monkeys. Na mijn mening: betaal weinig en je krijgt ook weinig.

    2. Interpretatie: wat vertelt dit teken jou (in kernwoorden). De symbolische boodschap.

      1. Mijn persoonlijke  mening is dat je minder kwaliteit krijgt, maar je  betaalt ook minder dan bij een normaal online marketing bureau.

  2. Analyse van de visuele tekens (beeld).

    1. Representatie: wat je letterlijk ziet (in kernwoorden). De letterlijke boodschap.

      1. Je ziet vooral illustraties van apen (de verschillende monkeys) en pinda’s (in het logo).

    2. Interpretatie: wat vertelt dit teken jou (in kernwoorden). De symbolische boodschap.

      1. Het draait echt om de monkeys en wat ze doen. Wat deze monkeys voor je kunnen betekenen. Wereld van apen. Pinda’s.

  3. Analyse van de symbolische boodschap.

    1. Representatie: wat je letterlijk ziet (in kernwoorden). De letterlijke boodschap.

      1. De kennis over online marketing is er, alleen ervaring mist waardoor het goedkoper is. Het zijn nog studenten. Geen professionals.

    2. Interpretatie: wat vertelt dit teken jou (in kernwoorden). De symbolische boodschap.

      1. Dat je minder professioneel werk krijgt dan bij een duur online marketing bureau. Wanneer je minder specialisme hebt kan dit voldoende zijn voor een bedrijf. Wanneer meer online marketing specialisme aanwezig is dan is dit erg onnodig.

​

1.3 Merknaam

​

Heeft Media Monkeys de juiste merknaam?

 

Toegankelijk: is de merknaam eenvoudig uit te spreken, te lezen en te onthouden?

  • De naam is gemakkelijk uit te spreken en zodanig verwerkt in het logo dat het gemakkelijk te lezen is. Het beeldmerk belemmert de leesbaarheid niet. De naam is gemakkelijk te onthouden. Echter kan het merk geassocieerd worden met een concurrent, namelijk Mediamonkey. Dat is een merk voor een mediaspeler en -bibliotheek.

 

Onderscheidend: is de merknaam verschillend van concurrenten?

  • Kijkend naar de online marketingbureaus vanuit de concurrentieanalyse komt er een naam overeen met het bureau. Die is MediaMonks uit Hilversum. Zoals in het vorige onderdeel van de analyse merknaam staat is er ook een ander bedrijf die concurreert met de naam. Dit kan qua zoekactie op branche minder problemen opleveren. Wanneer er online specifiek naar het merk gezocht wordt komt de concurrent eerder in de zoekresultaten. Dit kan verwarrend zijn voor (potentiële) klanten.

 

Associatief: communiceert de naam op de een of andere manier de gewenste betekenis van het merk?

  • De naam Media Monkeys is erg bewust gekozen alsmede behouden door de nieuwe eigenaar. Uit onderzoek (Interview L. Houben, 2018) is gebleken dat er bewust de naam van een dier in het merk is verwerkt. De nieuwe eigenaar heeft goede associaties met het gebruik van de term “Monkeys” en vertrouwd hier in de toekomst op.

 

Uit onderzoek zal moeten blijken of de positieve associaties met deze term ook plaatsvinden bij (potentiële) klanten.

 

Beschikbaar: is de gewenste domeinnaam nog beschikbaar en is de nam merkrechtelijk te deponeren?

  • De domeinnaam die het bedrijf heeft gekocht eindigt op .eu. De meest gewenste domein extensie voor nederlandstalige websites is .nl. De huidige extensie .eu is geschikter voor europese klanten. Aangezien de website niet vertaald is in andere talen lijkt dit onnodig. De websites die eindigen op .com zijn vaak bedoeld voor internationale websites. Kijkend naar deze informatie lijkt de extensie .nl meer van toepassing dan .eu.

    Proces designer huidige huisstijl
     

De eerste stap van de designer richting een nieuwe huisstijl was de onderstaande brainstorm. Hierbij zijn associaties gevormd met het concept van Media Monkeys. Deze moesten een uitgangspunt vormen voor de nieuwe stijl.  

Na de brainstorm zijn beelden en sferen gezocht. Bij het kiezen van de uiteindelijke kleuren hebben een aantal elementen meegewogen. Allereerst dat de eigenaar, A. de Schutter, de kleur blauw wilde behouden in de huisstijl. Daarnaast heeft een externe partij, J. Zijffers, meegeholpen aan het presenteren van de nieuwe kleuren. Dit is gedaan middels het refereren naar bestaande objecten. De onderstaande kleuren zijn uiteindelijk gekozen. De ontwerper hiervan heeft in het achterhoofd gehouden contrasten te creëren en felle kleuren te gebruiken.

De designer van de huisstijl heeft het ontwerpen van het logo opties gebaseerd op app icons alsmede een soort badge. Daarnaast is er rekening gehouden met een ontwerp dat zowel typografie bevat als een beeldmerk. Bij de keuze van het lettertype is rekening gehouden met een moderne vorm. Het uiteindelijke lettertype is gekozen, omdat het een speels, maar wel modern lettertype is. Daarnaast is het een groot voordeel dat het ook een “Google” font is. “Het is makkelijk in gebruik en leest goed als een titel of als een tekst er net iets meer uit moet springen” (M. van de Water).

Na bovenstaand onderzoek is het volgende logo gekozen. De keuze van de designer is gebaseerd op aantrekkelijkheid en besloten in samenspraak met de eigenaar van Media Monkeys en J. Zijffers.

 

De bedrijfsnaam staat volledig uitgeschreven en voor een speelse touch heeft de designer het beeldmerk verwerkt in het woordmerk.

De aapjes die al bestonden wilde de eigenaar graag behouden. Deze zijn in de nieuwe huisstijl aangepast door de achtergrond een kleur te geven. Zie hieronder het resultaat.

Conclusies

Uit de analyse is gebleken dat woord en beeld in het logo kloppen met elkaar. Hiermee wordt bedoeld dat de naam Media Monkeys overeenkomt met de pinda als beeldmerk. Echter kan er getwijfeld worden aan de stijl van het lettertype die ontworpen is. Deze is gekozen vanwege de moderne vorm. Echter kan deze als ‘vrouwelijk’ beschouwd gaan worden vanwege de ronde vormen. Dit zal uit testen moeten blijken. De kleuren en de bijbehorende betekenissen komen overeen met wat Media Monkeys wilt uitstralen, maar of dit past bij het bedrijf zal ook middels testen moeten worden geanalyseerd.

​

Uit onderzoek zal ook moeten blijken in hoeverre opvalt dat het een bureau is dat minder kwaliteit aflevert dan een normaliter online marketing bureau. Media Monkeys werkt met studenten, wat verduidelijkt wordt na het op zoek gaan naar het merk.

Kijkend naar de naam met bijbehorende domeinextensie is er een bedreiging. Mediamonkey verschilt maar met één letter ten opzichte van Media Monkeys. Aangezien Media Monkeys een domein extensie heeft die gericht is op Europese klanten ligt er geen focus op de Nederlandse klanten. Qua gelijksoortige diensten is er verder geen concurrentie betreft de naam.

​

Bronnen:

https://www.xel.nl/domeinnaam-extensies

  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2018 by Esmee & Marielle |

Het afstudeertraject inzichtelijk.

bottom of page