top of page

Week 4

Wat willen wij gaan doen?

We willen deze week dieper ingaan op de theorie van het positioneren en daarbij kijken hoe we invulling kunnen geven aan de rest van het project. Ook hebben we een afspraak met Quirijn, onze afstudeerbegeleider. Ook gaan we interviewen en verder met het onderzoek. Ook is het de bedoeling dat we de eerste boeken weer gaan inleveren en nieuwe boeken gaan lenen.

Hoe hebben wij dit gedaan?

We zijn op zoek gegaan naar verschillende manieren waarop een bedrijf of dienst kan worden gepositioneerd. We hebben gekozen voor het brand key model. Om deze in te vullen hebben we het gehele model uitgewerkt en daarbij gekeken wat voor informatie we hiervoor nog nodig hadden. We hebben het eerste interview afgenomen en citaten uit dit interview gehaald. Ook zijn we begonnen met de interne analyse zoals het 7s model en de 5p’s. Twee studenten van het avans zijn bij ons langsgeweest om te kijken of onze onderzoeken over Media Monkeys op elkaar aansloten, dit was het geval waardoor we over 2 weken een nieuwe afspraak hebben ingepland waarbij we onderzoek naast elkaar gaan leggen. Voor de afspraak met onze afstudeerbegeleider hebben we al het gemaakte werk en de to-do list overzichtelijk in een document opgesteld, dit zorgde voor een goed overzicht van waar wij nu staan. We hebben dit samen besproken en hier kleine aanpassingen in kunnen maken, verder werd gezegd dat we goed op weg zijn en goede stappen maken binnen ons afstudeerproject.

Wat zijn de conclusies?

We maken grote stappen in ons onderzoek

We hebben een beter beeld over het eindproduct

We zijn er aan uit hoe we gaan positioneren

We weten welke stappen ons nog te wachten staan

We houden de benodigde tijd in combinatie met de beschikbare tijd goed in de gaten.

Wat is de volgende stap?

Alle acties uitvoeren om de informatie te verzamelen voor het brand key model. Hiermee kunnen we de huidige positionering ontdekken en daarbij een verbetering gaan doorvoeren. Ook is er een nieuw boek geleend die gelezen zal worden en daarbij de juiste theorie zal moeten worden gedocumenteerd.

Er zijn verschillende situaties waarvoor je kunt positioneren. Hierbij de theorie:

Situatie 1: Overtuigen dat de positionering om aandacht vraagt

Jij weet dat de positionering te wensen over laat maar jouw collega’s denken dat een opfrissing van de huisstijl het tij gaat keren. Welke positioneringsmodellen zet je in om ze te overtuigen?

Positioneringsmatrix – bespreek met elkaar wat jullie gewenste identiteit eigenlijk is? Vaak zorgt dit al voor een realisatie maar als jullie daarna eens wat klanten vragen hoe zij jullie zien is het al helemaal duidelijk.

McKinsey Brand Driver model – Welke eigenschappen kunnen we eigenlijk aan jullie bedrijf of merk toekennen? Zijn dat drivers, antes of zelfs geen van beiden? Alle eigenschappen die concurrenten ook claimen zijn al geen bron voor onderscheidend vermogen, blijven er veel over?

Situatie 2: Marktgericht positioneren

De kern van jullie identiteit is duidelijk, maar welke aspecten leiden tot het meeste onderscheidend vermogen? Door structureel de mogelijkheden te bespreken en dit af te zetten tegenover de concurrenten krijg je dit helder. Gebruik hiervoor:

Concurrentiematrix – Positioneren gaat niet alleen om eigenschappen, het gaat in belangrijke mate om gedrag. Met welke boodschap gaat de concurrentie de markt op, welke middelen en kanalen zetten zij hiervoor in? Het resultaat is een duidelijk marktoverzicht waarin zichtbaar is waar ruimte ligt.

McKinsey Brand Driver model – Welke eigenschappen gebruikt jullie concurrentie eigenlijk om zich mee te onderscheidende? Wat zijn de basiseigenschappen die eigenlijk iedere speler wel bezit? Welke eigenschappen heeft / claimt niemand?

Situatie 3: Positioneren op eigen kracht

Er zijn genoeg markten waar geldt ‘in ’t land der blinden is eenoog koning’, maar de blinden zijn geen gezonde basis voor een toekomstbestendige positionering. Ga diep in op jullie eigen kracht en onderscheidend vermogen en kijk waar je op uit komt. De volgende positioneringsmodellen zijn daarvoor bruikbaar:

Golden Circle model – Dit model vergt een open blik maar als je een begint bij het ‘waarom’, wat zijn dan de logische gevolgen voor het ‘hoe’ en ‘wat’?

Brand Key model – Door het eigen merk aan de hand van deze 9 factoren eens helemaal uit elkaar te halen en alle onderdelen apart te bekijken kom je ongetwijfeld tot boeiende inzichten in waar jullie kracht nu eigenlijk ligt.

Positioneringsmatrix – Hoe zien klanten jullie merk of bedrijf nu eigenlijk? En hoe zien jullie jezelf? Het komt maar zelden voor dat deze twee 100% overeen komen, wat zijn de belangrijkste factoren? (merkelijkheid.nl)

Vanuit deze theorie hebben we gekozen om gebruik te maken van de volgende modellen: concurrentiematrix + mckinsey brand driver model

Esmee:

Marielle:


  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2018 by Esmee & Marielle |

Het afstudeertraject inzichtelijk.

bottom of page